Wandtegels plaatsen

Home | Wandtegels plaatsen

Wandtegels plaatsen

Wilt u uw badkamer of keuken voorzien van een nieuwe look? Dan bieden wandtegels hier een goede oplossing voor. Wandtegels zijn waterbestendig en zijn gemakkelijk schoon te houden. Kortom, uitermate geschikt voor een natte ruimte of een keuken.

Zelf wandtegels plaatsen: voorbereiding

Wanneer u nog nooit een wand heeft betegeld, dan is het verstandig om dit over te laten aan een professional. Alles voor het beste resultaat immers. Gaat u wel zelf de keuken- of badkamerwand betegelen, zorg dan allereerst voor een goede voorbereiding. Zoals met zoveel dingen is dat het halve werk … Meet de ruimte die betegeld moet worden goed in en houd goed de snijmarge in de gaten. Gemiddeld gaat zo’n 5% tot 10% van de tegels verloren, maar dit kan meer zijn wanneer de ruimte veel hoeken en uitsparingen heeft. Houd bij het aanschaffen van de wandtegels dus een ruime marge aan. Indien u tegels overhoudt kunt u deze bewaren, mocht er in de toekomst bijvoorbeeld eens een tegel beschadigd raken. Zorg daarnaast ook voor het juiste gereedschap: een waterpas, een rolmaat, een tegeltang of -snijder, voegkruisjes of afstandhouders, tegellijm, een lijmkam, voegmortel, een voegspatel en een spons. Wanneer u direct alles bij de hand heeft kunt u snel en efficiënt werken.

Wandtegels plaatsen: zorg voor een gladde ondergrond

Zorg ervoor dat de wand die u gaat betegelen vlak is en breng er een primer op aan. Hierdoor hechten de wandtegels zich beter aan het oppervlak. Het is onverstandig om zomaar ergens te beginnen met betegelen. In veel gevallen lopen de tegels dan scheef of komt u niet goed uit met de tegels. Gebruik de waterpas om een horizontale of verticale streep op de muur te plaatsen, zodat u een referentiepunt heeft en kunt zorgen dat de tegels recht worden geplaatst. Gebruik afstandhouders of voegkruisjes om de benodigde ruimte tussen de tegels aan te houden. Werk steeds afwisselend horizontaal en verticaal. Trek na het plaatsen van een horizontale rij tegels een verticale lijn en andersom. Gebruik dus de laatste tegel uit de verticale rij als referentiepunt voor de horizontale lijn en vice versa. Aan het einde van de wand zal het nodig zijn om tegels op maat te snijden. Gebruik hiervoor een tegelsnijder of tegelsnijplank. Bent u helemaal klaar met betegelen, ga dan pas de wand voegen.

Voor de beste service op maat en advies komt u naar Wiecherink bouwmaterialen in Gendt.